Gaillardia Residence

In the gated luxury community of Gaillardia, this custom home was built on a five-acre peninsula-style lot surrounded on three sides by a golf course and designed to resemble an Italian village with a series of buildings. The homeowners rejected at least 25 pool designs from other companies because none of them really worked with the challenges presented by the multiple-level house/cabana and the elements desired for the swimming pool.

After the first meeting with the homeowners, TotaI Environment designer Joe Coffin presented a plan that addressed all issues and incorporated the desired elements — along with a few unexpected ones. The project included a motor court (parking for 20 using Grasspave porous pavement), a large koi pond, an herb garden, orchard and vegetable garden, a fire pit, a sand volleyball court, and a master bedroom courtyard with a hot tub.

Pool Challenges:
The homeowners wanted a negative edge view to the golf course pond behind the house from the main living area. This living area was raised four feet above the pool cabana level. Other desired features included a swim jet for in-place laps, a wading area for small kids, and a diving area for teens with the style complementary to the scale and design of the home. We solved these problems using a Roman-shaped pool with negative edges on the cabana and pond sides with two lower reservoirs (one for the swim jet by the cabana) and another for wading (for smaller kids with a grotto). Interior tile steps and exterior steps connect all three levels. The upper tanning ledge also has a “skylight” for visibility in the floor above to the grotto below.

Additional Challenges
  • The narrowest part of the property is the street entrance, resulting in the house sitting sideways on the lot and creating an odd first point of view
  • Extremely heavy clay soils
  • Extreme winds/heat
  • Creating parking for 20 without the result looking like a parking lot